johansten.blogg.se

Johan Stenhardt - Det heter jag!

Johan Stenhardt om sporternas kung – fotboll

Publicerad 2016-02-10 12:13:51 i Allmänt,

Av alla sporter som finns i världen finns det en sport som är kung över dem alla. Jag pratar naturligtvis om fotboll. Under mina år som sportfantast har jag varit engagerad i många olika sporter men det är ändå alltid en sport som överlägset vinner över alla de andra.

Kanske beror det på att fotboll är en lagsport som når långt över de elva spelarna som är på plan. Laget består inte bara av de faktiska spelarna och coacherna – laget består av alla som hejar på och kommer på matcherna. Jag talar om de hundratusentals människor som klär sig i lagets färger, som sminkar sina ansikten med lagets symboler, som sitter bänkade framför TV:n hemma, som till och med tar ledigt från jobbet (eller kanske olovligt sjukanmäler sig) för att följa idrottarna som steg för steg tar oss närmare en seger.

Det är en stor del av vår kultur att följa ett lag och ha det som sitt eget. Att stolt kunna säga: ”jag är djurgårdare” blir en viktig del i ens personlighet. När man träffar andra djurgårdare kan man bli vänner även om man inte vet något annat om den personen. På samma sätt kan man tyvärr bli omotiverat ovän med någon, om den råkar hålla på AIK, eller ännu värre – Bajen.

 

I Sverige finns det flera olika lag, precis som i alla andra länder. Det är spännande och roligt att följa matcherna på de olika hemmaarenorna men spänningen hoppar definitivt upp ett pinnhål när det börjar vankas mästerskap. Det finns en stolthet i att även kunna säga: ”jag åker till Frankrike för att följa världsmästerskapet”, eftersom det betyder att man följer sitt lag över landsgränser. Ingenting kan stoppa oss.

En charmig sak med just fotoll är att det inte krävs mycket för att börja spela. Se på småpojkarna på  medfarna torg runtom i Italien, de spelar fotboll med en sliten boll och mål gjorda av strategisk utplacerade klädesplagg. Man kan spela fotboll hur många eller hur få som helst och man behöver inte ha några speciella saker för att komma igång. På så sätt är fotboll en inkluderande sport, du använder bara din kropp och gör så gott du kan. Annat är det med bandy som kräver en särskild klubba, eller hockey som kräver hjälm, benskydd, axelskydd, puck och inte minst is. Fotboll går att spela hemma i vardagsrummet (om ni bara flyttar undan alla dyra vaser) eller på stora torget i staden, bara ni har en boll är ni redo att köra igång.

Många är överens om att fotboll mest är av godo; det är kul att titta på och föder en stark samhörighet. Ibland tar denna starka samhörighet sig dock otrevliga uttryck. Tyvärr har supportervåldet blivit ett allt större problem både nationellt och internationellt. I takt med att intresset för fotboll har höjts har de olika grupperna knutit starkare band internt och tyvärr utvecklat ett starkare fiendeskap sinsemellan. Här finns en ordenligt stark ”vi och dem”-känsla som gör att många människor inte kan se fotboll för vad det egentligen är: en kul sport att följa. I och med denna dikotomi har våldet ökat och i vissa fall har det gått så långt att människor har blivit dödade. Jag säger ”i vissa fall” för jag önskar att det handlade om ett fåtal fall, men tyvärr uppgår dödssiffran i minst tresiffrigt, globalt sett. Det här är en otrevlig del av fotbollskulturen som många arbetar med att försöka få bukt med. Tyvärr råder en gammaltestamentlig anda över skeendena – ”öga för öga, tand för tand” – kommer det någonsin sluta när det väl har börjat?

I och med att fotboll har vuxit till att bli mer än bara elva personer som försöker sparka in en boll i ett mål innan motstående lag gör det, har fotbollen fått fler symboliska värden. Fotboll har nämligen också ett politiskt värde som inte går att värja sig mot. Både FIFA och UEFA vill undvika att ha politiska utspel från spelare, klubbar och länder men som bekant går det inte att styra över andra. I slutet av 1960-talet hade länderna Honduras och El Salvador en konflikt som kallas ”fotbollskriget”, som utlöstes till följd av att El Salvador slog ut Honduras i kvalspelet inför VM 1970. De politiska aktionerna har dock ibland haft positiva effekter, som år 2006 när det utlystes vapenvila i Elfenbenskusten inför kvalet till världsmästerskapet i fotboll. Det är fascinerande vilka krafter denna sport har.

Personligen kommer jag, Johan Stenhardt, alltid att vara en fotbollssupporter. Jag tycker om stämningen när alla samlas för att tillsammans kolla på en match och heja fram sitt favoritlag, vare sig det sker hemma i TV-soffan, på en bar med en öl i handen eller på själva arenan där matchen spelas. Det är något magiskt i atmosfären när ett helt publikhav rör sig som en man när ens eget lag gör mål. Den känslan går inte av för hackor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela